Olaf Lemmens

Olaf Lemmens

Finalist AI Person of the Year

Juryrapport: Olaf Lemmens heeft een opmerkelijke impact gehad op het gebied van AI door het begrijpbaar en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zijn speelse en directe benadering, door middel van TikTok-stijl video’s en gidsen, heeft miljoenen bereikt en geïnspireerd. Zijn visie op AI als een integraal en verrijkend onderdeel van het dagelijks leven, met een focus op inclusiviteit en duurzaamheid, reflecteert een toekomstgerichte kijk op hoe technologie ons leven kan verbeteren. Olaf’s aanpak toont aan hoe AI kan worden gedemystificeerd en positief kan worden ingezet voor het welzijn van de samenleving.

Impact: Wat is uw specifieke bijdrage aan AI?

AI heeft een enorme impact op iedereen. Ik voel me weer als het kind dat ik was toen ik voor het eerst met een computer mocht spelen. De manier waarop ik heb leren omgaan met technologie (spelenderwijs) dat breng ik graag over. AI begrijpbaar en praktisch maken. Talloze lezingen in het bedrijfsleven en 3 miljoen mensen zagen mijn content over AI voorbij komen. Daarnaast helpen mijn handige gidsen mensen op weg met verschillende AI tools, van beginner tot gevorderd, ik bedien iedereen.

STEMMEN
Toegankelijk: Hoe maakt u AI toegankelijker en breder bekend?

Doormiddel van TikTok stijl video’s en carousels met korte hapklare content. Doordat AI zo breed en soms ingewikkeld kan zijn is het kort en bondig maken juist wat mijn AI content zo krachtig maakt. AI is er voor iedereen en dat moet alles wat ik vertel over AI ook uitstralen.

STEMMEN
Visie: Wat is uw visie op de toekomst van AI?:

Ik eindig mijn lezing altijd met: “AI gaat je niet vervangen, iemand die met AI om kan gaan wel”. Mijn visie op de toekomst van AI is een waar AI naadloos integreert in alle aspecten van ons leven, van gezondheidszorg tot onderwijs. Ik geloof dat AI niet alleen zal bijdragen aan technologische vooruitgang, maar ook aan het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen. In de toekomst zie ik AI als een katalysator voor inclusiviteit en duurzaamheid, waarbij ethische overwegingen en menselijke waarden centraal staan in de ontwikkeling.

STEMMEN